Εκλογές Ε.Ε.Θ. 26,27,28 Νοεμβρίου 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Στις εκλογές στις 26,27 & 28 του 11ου θα καλέσουμε πάλι φίλους και γνωστούς επαγγελματίες να ψηφίσουν εμάς, αλλά και τους συνδυασμούς τους οποίους θα εκπροσωπήσουμε.
Εκείνο που ίσως δεν προλάβουμε λόγω της πίεσης των ημερών είναι να εξηγήσουμε το γιατί. Γιατί να έρθω; Πως με βοηθάει το Ε.Ε.Θ.; Ποιός ο ρόλος και οι εξουσίες του; Τι έχετε κάνει για μένα τον μικρομεσαίο επαγγελματία, που κατά το πλείστον τα μέλη του Ε.Ε.Θ.;
Σε όλα αυτά θα προσπαθήσω περιληπτικά (λόγω περιορισμένου χώρου) να απαντήσω.
Το Ε.Ε.Θ. έχει περισσότερα από 50.000 μέλη –ελεύθερους επαγγελματίες 200 διαφορετικών επαγγελμάτων, όπως ασφαλιστικοί σύμβουλοι, λογιστές, κρεοπώλες, αισθητικούς και ένα σωρό άλλους επαγγελματίες που καθημερινά αγωνίζονται να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και αν είναι δυνατόν να κερδίσουν ένα αξιοπρεπές έσοδο.
Εκείνο που δεν προλαβαίνουν είναι να συνδικαλιστούν. Σ’ αυτό σίγουρα φταίει η έλλειψη χρόνου και η φυσιολογική αδιαφορία για συνδικαλισμό, τη στιγμή που είτε δε γίνεται τίποτα ή δεν τους γνωστοποιούνται αυτά που γίνονται. Ουσιαστικά στη συνείδηση όλων μας, το Ε.Ε.Θ. είναι ένας απαξιωμένος θεσμός, ελάχιστα χρήσιμος, που το Διοικητικό του Συμβούλιο λειτουργεί ως CLUB. Τα τελευταία 5 χρόνια που έχω την τιμή να εκπροσωπώ τα μέλη του, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η δουλειά που γίνεται είναι σημαντική, είναι χρήσιμη και στο μέτρο του δυνατού, ιδιαίτερα μέσω του περιοδικού και του site που επικοινωνούμε με όσους ενδιαφέρονται.

Ας δούμε περιληπτικά τί προσφέρει το Ε.Ε.Θ. στα μέλη του:
1. Μαζικοποιεί τα μηνύματα ανά Επαγγελματική Ομάδα
2. Προβάλλει – Προωθεί επαγγελματικές θέσεις
3. Συμβουλεύει και επεμβαίνει σε κυβερνητικές αποφάσεις(αυτός άλλωστε είναι και ο θεσμικός του ρόλος)
4. Αναζητά ερείσματα και ιδέες από συνάδελφα Επιμελητήρια
5. Προσπαθεί να δώσει πληροφορίες στα μέλη του, αλλά και σε ξένους επενδυτές που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας
6. Επενδύει στη γνώση των μελών του(την τελευταία 5ετία υπήρξε πλήθος σεμιναρίων και κλαδικών συναντήσεων που συμμετείχαν χιλιάδες μέλη).

Την τελευταία 5ετία ως αντιπολίτευση δώσαμε ισχυρό παρόν και το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεών μας εγκρίθηκαν από τη Διοικούσα και την ολομέλεια.
Τί πραγματοποίησε το Ε.Ε.Θ. την τελευταία 5ετία
Διεκδίκησε παρεμβάσεις φραγμούς στις φορολογικές επιδρομές καθώς και μειώσεις στις εργοδοτικές εισφορές.
Κατάφερε τη μείωση του Δημοτικού φόρου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε 0,5%. Και πρότεινε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή ενιαίο φορέα και ενιαίο τέλος πνευματικής ιδιοκτησίας. Παραστάθηκε και βοήθησε όσους επαγγελματίες σύρθηκαν στα δικαστήρια
Έκανε παρεμβάσεις σε ζητήματα προστασίας της επαγγελματικής στέγης και θέσπιση του «συνηγόρου» του επαγγελματία και πέτυχε την προστασία των επαγγελματιών από τυχόν αυθαίρετη συμπεριφορά των αρχών
Αντέδρασε στην άλωση της αγοράς από μεγάλα συμφέροντα και ανέλαβε πρωτοβουλίες και δράσεις για την καταπολέμηση του παραεμπορίου.
Συμμετείχε σε προγράμματα και συμπαραστάθηκε στους νέους και στις γυναίκες επαγγελματίες.
Για την ενημέρωση των μελών του εκδίδει το μηνιαίο ενημερωτικό περιοδικό «Το Επαγγελματικό Βήμα» και την εβδομαδιαία ηλεκτρονική εφημερίδα ενώ παράλληλα εκσυγχρόνισε το site του επιμελητηρίου που έγινε φιλικό για τους χρήστες.
Η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου ¨Ο σύμβουλος του Επαγγελματία¨ (της οποίας αποτελώ μέλος του Δ.Σ.) παρέχει σε όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου ενημερωτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες για θέματα φορολογικά ασφαλιστικά, χρηματοδοτικά και νομικά.
Βελτίωσε τη λειτουργία του Επιμελητηρίου και ίδρυσε αποκεντρωμένο γραφείο στο Λαγκαδά εφαρμόζοντας παράλληλα το ηλεκτρονικό επιμελητήριο με γνώμονα την εξυπηρέτηση του επαγγελματία. Τέλος λειτούργησε άμεσα την Υπηρεσία μιας Στάσης και το ΓΕΜΗ.
Δημιούργησε, πιλοτικά, σε συνεργασία με το σύλλογο μεσιτών, το παρατηρητήριο ακινήτων.
Πραγματοποίησε σε συνεργασία με το κέντρο Δια Βίου Μάθησης και το πρόγραμμα ΛΑΕΚ εκπαιδευτικά σεμινάρια.
Πραγματοποίησε διεθνές συνέδριο με θέμα «Η Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Το παρόν και το μέλλον».
Για την στήριξη των τοπικών αγορών και των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων πραγματοποίησε διαφημιστική εκστρατεία.
Κατέθεσε μηνυτήριες αναφορές για τους καταχρηστικούς όρους των τραπεζών, για τις ζημίες των επαγγελματιών από το μετρό και για τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Με παρεμβάσεις του ζήτησε από το ΤΕΜΠΜΕ και στη συνέχεια από το ΕΤΕΑΝ την επιμήκυνση στην εξόφληση των δανείων που έχουν λάβει οι επαγγελματίες μέλη του.

Πρέπει να αλλάξουν πράγματα;

1. Αδιαμφισβήτητα τα Επιμελητήρια για να αποκτήσουν περισσότερη αξία πρέπει να γίνει ένα είδος Καλλικράτη και να συγχωνευθούν όχι μεταξύ τους (Επαγγελματικό, Βιοτεχνικό, κλπ) αλλά και μεταξύ Νομών, χωρίς να χαθεί ούτε στο ελάχιστο η εξυπηρέτηση προς τα μέλη.
2. Πρέπει περεταίρω να ενισχυθεί η διαφάνειά του.
3. Να μην υπάρχουν εξαρτήσεις επαγγελματικές των μελών με την Διοίκηση
4. Να σταματήσει η έντονη Πολιτική εμπλοκή
5. Να αντιμετωπιστούμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα από τους βουλευτές και να υπάρχει συστηματική συνεργασία, ουσιαστικά ακρόαση και μεταφορά των θέσεών μας στην κεντρική κυβέρνηση
6. Να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος του Ε.Ε.Θ. με τη δημιουργία επιχειρήσεων Ε.Ε. και Ο.Ε. στα πρότυπα του one stop shop (που ξεκίνησε φέτος τον Απρίλιο)
7. Να αναλάβει τη δημιουργία αναγνωρισμένου εκπαιδευτικού κέντρου πιστοποίησης επαγγελματιών όπως του ασφαλιστή (που υπάρχει), του μεσίτη, του κρεοπώλη, κλπ.
8. Να προσπαθήσουμε να κατανείμουμε τους πόρους με βάση τους αναγεγραμμένους επαγγελματίες ανά κλάδο
9. Να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος, περνώντας από τη γκρίνια κατόπιν εορτής, στην ουσιαστική κριτική με προτάσεις όσο πιο έγκαιρα γίνεται και πάντως πριν την ψήφιση του οποιουδήποτε νομοσχεδίου
10. Να υπάρξει όριο επανεκλογών, π.χ. 4 θητείες, για να αποφεύγονται αγκυλώσεις και μηχανισμοί των μελών.

Πολλά από αυτά προσπαθήσαμε να πετύχουμε την τελευταία 5ετία, πράγμα που μπορούσε ο καθένας να εκτιμήσει αν παρακολουθούσε στο ελάχιστο τα δρώμενα, θα δείτε ότι όχι απλώς υπάρχει παρεμβατικός λόγος, αλλά θα έλεγα ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαμε «πληθωρικοί».
Αυτά είμαι βέβαιος ότι θα επιδιώξει ο συνδυασμός μας: «ΠΡΩΤΑ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ» τα επόμενα 4 χρόνια, εφόσον φυσικά το επιθυμείτε και έρθετε να το δηλώσετε με την ψήφο σας στις 26,27 & 28 Νοεμβρίου 2011.

Σας περιμένουμε.

Site Συνδυασμού:www.protaoepaggelmatias.gr
Facebook Συνδυασμού: Πρώτα ο επαγγελματίας

Comments are closed.