Χτίζοντας την αυτοπεποίθησή μας! του Γιώργου Αναστασίου

Η αυτοπεποίθηση είναι η βαθιά πίστη στον εαυτό μας, στις δυνάμεις και στις ικανότητές μας. Η γνώμη που έχουμε γι’ αυτόν έχει μεγάλη επίδραση στον τρόπο που μας βλέπουν και μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Γι’ αυτό πιστέψτε σ’ εσάς, μιλάτε για σας με τα καλύτερα λόγια και οι άλλοι θα …ακολουθήσουν!

Η αυτοπεποίθηση και η αποδοχή του εαυτού μας είναι πράγματα πολύ σημαντικά, για να νιώθουμε ισορροπημένοι και να πορευόμαστε με μια σχετική σιγουριά. Σημαίνει ότι μπορούμε να είμαστε ρεαλιστικά και δημιουργικά σε επαφή με τις δυνατότητές μας και τα ταλέντα μας. Σημαίνει ότι πιστεύουμε ότι ο εαυτός μας αξίζει, ότι έχουμε εμπιστοσύνη στις πραγματικές ικανότητές μας και ότι έχουμε επίγνωση των ορίων μας. Μπορούμε έτσι να επιτύχουμε τους στόχους μας και να αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες.
«Ποιος είμαι;», «Τι ξέρω;», «Τι μπορώ;», «Αξίζω;», «Πόσο;». Όποιος απαντά σε αυτά τα ερωτήματα με θετικό τρόπο, πατάει σχετικά γερά στα πόδια του. Η αυτοπεποίθηση είναι σημαντικό εφόδιο για μια καλή ζωή, για την ψυχική και σωματική μας υγεία.
Πώς μπορείς να βελτιώσεις την αυτοπεποίθησή σου και συνεπώς την ποιότητα που βιώνεις στην ίδια σου τη ζωή και στον εαυτό σου, στην καθημερινότητα;
– Μην αμφιβάλλεις για τις ικανότητές σου, μη διστάζεις και μην αποφεύγεις ό,τι σου φαίνεται δύσκολο.
– Εντόπισε ή ξαναθυμήσου πράγματα που σου αρέσει να κάνεις και συνήθως είσαι καλός σ’ αυτά. Κάθε άνθρωπος έχει τουλάχιστον ένα ταλέντο σε κάτι, με τρόπο μοναδικό.

-Μην αμφισβητείς συνεχώς τον εαυτό σου και μη ζητάς συνεχώς την επιβεβαίωση των γύρω σου.

– Μην υπονομεύεις τις δυνατότητες και τις ικανότητές σου. δώσε μια ευκαιρία στον εαυτό σου να γνωρίσει επιτυχίες.
– Απόφευγε ανθρώπους ή καταστάσεις που είναι “τοξικά” για σένα και που καλλιεργούν αμφιβολίες για τον εαυτό σου, τις πράξεις σου και τις δυνατότητές σου.
– Το να θέτεις υπερβολικά υψηλά κριτήρια ή στόχους σ’ εσένα ή και στους άλλους είναι συνήθως ένας καλός τρόπος να νιώσεις απογοήτευση. Το να έχεις πραγματική αυτοπεποίθηση δεν σημαίνει ότι κάνεις κάτι τέλεια. συνήθως, σημαίνει ότι επιλέγεις να κάνεις κάτι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει.
– Δεν έχει σημασία να έχεις μεγάλη αυτοπεποίθηση, αλλά να οδηγείς έξυπνα και καλά με αυτό που έχεις, ώστε να πηγαίνεις όπου θέλεις, όταν το θέλεις.
– Όταν νιώθεις ότι χάνεις έδαφος, ότι δεν μπορείς να ελέγξεις μια κατάσταση, υπενθύμισε στον εαυτό σου τους λόγους για να συνεχίσεις να πιστεύεις.
– Κάθε φορά που κάνεις ένα λάθος, κάθε φορά που ξαναρχίζουν οι αμφιβολίες και οι αρνητικές σκέψεις, προσπάθησε να μην απογοητεύεσαι και κυρίως να μην “τα βάζεις” με τον εαυτό σου.
– Μάθε να ζητάς την άποψη των άλλων, που είναι απαραίτητη για να καταλάβεις τον εαυτό σου καλύτερα. Δεν χρειάζεσαι τους άλλους μόνο για να σε επιβεβαιώνουν και μάλιστα εκεί που θέλεις εσύ. Η κριτική τους είναι πολύ χρήσιμη, έστω κι αν “τσούζει” λίγο.

Η πραγματική αυτοπεποίθηση είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου –μια πράξη αγάπης προς τον εαυτό σου και προς τους άλλους. Είναι σημαντικός παράγοντας στις σχέσεις, στη δουλειά, στην υγεία. Το να πιστέψει κανείς στον εαυτό του είναι σαν ένα μακρύ ταξίδι. Θα χαθείτε στο δρόμο, θα αναρωτηθείτε αν είστε φτιαγμένοι γι’ αυτό, θα χάσετε την πίστη σας. Όμως, συνεχίζοντας να προχωράτε, θα ξαναβρείτε μπροστά σας το σκοπό του ταξιδιού σας.

Γιώργος Αναστασίου
Διευθυντής Γρ. Πωλήσεων

Comments are closed.